пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

Буктрейлер – сучасна форма реклами книги

Всі ми бібліотекарі звикли до звичайного способу зацікавити читача книгою - книжкової виставки. Це коли книги красиво стоять на поличках. Але зараз з'являються все нові і нові форми роботи в бібліотеках. Спочатку це були віртуальні виставки, а тепер це буктрейлер. Що ж це таке?
З англійської book - це книга, trailer - тягач, причіп, призначений для перевезення вантажів. А простіше кажучи, буктрейлер - це короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Основне його завдання - яскраво і образно розповісти про книгу, зацікавити, заінтригувати читача, спонукати до читання.
За кордоном буктрейлери  з'явилися в 2002 році. Вперше на публіці ролик був показаний в 2003 році. Це був буктрейлер до десятого романа  Крістін Фіхан «Темна симфонія». Тоді це більше нагадувало на музичний кліп. В Україну цей спосіб просування книги прийшов у 2009 році, але ще залишається швидше екзотичною заморською новинкою, ніж актуальним способом просування книг. Першими просувати буктрейлери стали книжні видавництва. Потім цю ідею підхопили бібліотекарі. Зараз   проводяться конкурси буктрейлерів, в якому і наша бібліотека спільно з методичним відділом Хмільницької районної бібліотеки для дорослих, також взяла участь в Обласному конкурсі  «Видимі історії про книги» і розробила буктрейлер по книзі М.Дороша «Битва на синій воді 1362 року: історична реальність".


Немає коментарів:

Дописати коментар